Inspiratie

Wat is POM?

POM staat voor Platform Omgevingsmanagement. POM is in 2013 opgezet als kennisplatform en is uitgegroeid tot dé Nederlandse vakorganisatie voor omgevingsprofessionals. Door middel van de vakorganisatie kunnen omgevingsprofessionals informatie, kennis en ervaringen met elkaar delen. Iets wat tegenwoordig onmisbaar is met een sterk groeiende rol voor het vak én de ontwikkeling ervan.

Het belang van omgevingsmanagement en POM

Met de nieuwe Omgevingswet wordt het betrekken van de omgeving bij de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving steeds belangrijker. Zo worden vroegtijdig in het proces stakeholders betrokken om alle belangen, meningen en visies in kaart te brengen. Door die groeiende rol van de omgeving en hun participatie krijgt omgevingsmanagement als integraal projectonderdeel, maar ook als criterium in EMVI-plannen bij aanbestedingen een steeds grotere rol.

De juiste invulling geven aan het onderdeel omgevingsmanagement is echter niet altijd even makkelijk. Ieder project en iedere omgeving vraagt weer om een andere aanpak. Om die reden is POM voor omgevingsmanagers een handig middel om kennis op te doen en ervaringen te delen. Hoe pakken anderen personen en bedrijven de invulling hiervan aan en welke kennis heb je daarvoor nodig? De ontwikkeling van zowel het vak als de omgevingsmanager staat bij POM centraal. Hierbij kan iedereen die wil, lid worden van de organisatie en deelnemen aan de activiteiten.

Hoe POM omgevingsmanagement op de kaart zet

POM brengt het vak op diverse manieren ter sprake: via intervisiegroepen, webinars, bijeenkomsten en locatiebezoeken. Onderstaand een greep uit de activiteiten van POM:

  • Het organiseren van bijeenkomsten over vakkennis op basis van 3 thema’s: OM in contracten, Duurzaamheid en Achter de voordeur.
  • Het bij elkaar brengen van vakgenoten om kennis en ervaringen te delen.
  • Het creëren van samenwerkingen tussen initiatieven, ondernemers en omgevingsprofessionals.
  • Het versterken van het landelijke netwerk van omgevingsprofessionals door onder andere de Landelijke Omgevingsmanagementdag (Lees hier wat de Landelijke Omgevingsmanagementdag (LOMD) is).
Het doel van POM

Het doel van POM is het creëren van een ontmoetingsplaats waar mensen bijeen komen om kennis te delen op gebied van omgevingsmanagement en samen de ontwikkeling van het vak verder te brengen. Zien we jou ook op de Landelijke Omgevingsmanagementdag op 4 oktober? Wij zijn erbij!

Plan een demo

Wij laten u graag alle ins en outs van de Omniom omgevingsapp zien tijdens een persoonlijke demo.