Inspiratie

Wat is IPM?

Een van de nieuwere aspecten behorende tot het vak omgevingsmanagement is het zogeheten Integraal Projectmanagement, oftewel IPM. IPM is in het leven geroepen nadat projecten steeds groter en complexer werden. Er was vraag naar innovatie op gebied van projectmanagement. Vanaf circa 2006 wordt IPM gebruikt om grote (infrastructurele) projecten beter te kunnen beheersen. Datgene waar omgevingsmanagement exact om draait!

Bezoek onze inspiratiepagina voor meer artikelen over omgevingsmanagement.

Het ontstaan van IPM

Door het groter en complexer worden van projecten werd de vraag naar een beheersbare en overzichtelijke manier van projectmanagement alsmaar groter en groter. Met name grote instanties zoals Rijkswaterstaat liepen hiertegen aan. Daarom namen zij het heft in eigen handen en creëerden een werkbare wijze van projectmanagement: IPM. Binnen IPM wordt projectmanagement opgedeeld in 5 categorieën met ieder een eindverantwoordelijke. Samen vormen deze 5 categorieën het gehele projectmanagement.

De 5 categorieën van IPM

Met IPM wordt het projectmanagement onderverdeeld in de volgende 5 categorieën:

  • Projectmanagement -> projectmanager
  • Projectbeheersing -> manager projectbeheersing
  • Omgevingsmanagement -> omgevingsmanager
  • Contractmanagement -> contractmanager
  • Technisch management -> technisch manager

Hiermee heeft ieder aspect van het project dus een eindverantwoordelijke die samen met de andere eindverantwoordelijken één integraal projectteam vormen. Zo is één projectmanager die verantwoordelijk is voor het gehele project verleden tijd. Ieder aspect van een project wordt binnen IPM door een specialist op een specifiek vlak gedekt.

De voordelen van IPM

IPM is niet voor niets in het leven geroepen en brengt voor grote en complexe projecten veel voordelen met zich mee, zoals:
o Overzichtelijker projectmanagement bij grote, complexe projecten
o Beheersing en integraliteit op gebied van alle facetten van het project
o Bevordering van de samenwerking tussen verschillende facetten van het project
o Een hogere kwaliteit door een beheersbare werkwijze

Plan een demo

Wij laten u graag alle ins en outs van de Omniom omgevingsapp zien tijdens een persoonlijke demo.