Stel je voor. De straat ligt open en een oude vrouw met 2 volle boodschappentassen in haar handen probeert haar voordeur te openen, of een gerenoveerde straat is zojuist opgeleverd en moet hoognodig worden aangeveegd. In zulke situaties is het ideaal als er een ‘manusje van alles’ op het project aanwezig is die kan helpen. Hiervoor is een ‘buurtmaatje’ in het leven geroepen. Een buurtmaatje in het projectteam biedt ondersteuning voor onder andere de omgevingsmanager, maar verhoogt ook de zichtbaarheid van de uitvoerende partij in de buurt. Hij of zij is het visitekaartje van de aannemer en eerste aanspreekpunt voor de omgeving.
Waar zet je een buurtmaatje voor in?
In overleg met het projectteam en de opdrachtgever is het buurtmaatje op vaste momenten in de week op het project aanwezig. Als helpende hand binnen het project houdt het buurtmaatje zich bezig met de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid rondom de bouwplaats. De taken van een buurtmaatje zijn vrij in te delen, afhankelijk van het project en de omgeving, maar bestaan bijvoorbeeld uit:
- Het beantwoorden van vragen van buurtbewoners of voorbijgangers
- Het behandelen van klachten uit de omgeving
- Het bieden van een helpende hand aan omwonenden bij verschillende situaties
- Het uitvoeren van hand- en spandiensten op het project, zoals het schoonhouden van het terrein
- Het ondersteunen van de omgevingsmanager bij diverse omgevingstaken
- Het in-/uitladen van leveringen of transporten
- Het in goede banen leiden van het verkeer
- Het dienen als de ogen en oren van de omgeving
Een win-win situatie met de SROI-verplichting
De inzet van een buurtmaatje is, naast het hebben van een ‘manusje van alles’ en verkeersregelaar, een laagdrempelige manier om de SROI-verplichting binnen een project in te vullen. SROI staat voor ‘Social Return on Investment’ en betekent het betrekken van zoveel mogelijk mensen bij het arbeidsproces. Dit kunnen mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook stageleerlingen, of mensen die al voor langere tijd op zoek zijn naar werk.
Naast de invulling van de SROI-verplichting, bied je als uitvoerende partij ook deze doelgroep een plekje op de arbeidsmarkt. Daarnaast profiteert de omgeving ook van de inzet van een buurtmaatje. Het buurtmaatje dient als laagdrempelig en zichtbaar aanspreekpunt voor de omgeving. Iemand die zij makkelijk kunnen aanspreken en die voor hen klaarstaat. Een win-win situatie voor zowel de aannemer, de SROI-doelgroep als de omgeving!