Inspiratie

Wat is een bouwapp?

Omgevingscommunicatie wordt tegenwoordig een steeds belangrijker onderdeel van bouw- en infraprojecten. Het betrekken van de omgeving en de omgeving in staat stellen om vragen, problemen of opmerkingen te delen, is hierbij een belangrijke factor. Op dat te realiseren zijn er meerdere opties mogelijk. Zo kan je een informatieavond organiseren, een vast inloopspreekuur houden of een bouwapp inzetten. De term zelf verklapt het al een beetje. Een bouwapp is een applicatie waarmee een uitvoerende partij van een bouw- of infraproject direct kan communiceren met de omgeving, en andersom. Een bouwapp, ook wel omgevingsapp genoemd, is tegenwoordig een onmisbaar communicatiekanaal voor de omgevingscommunicatie tijdens bouw- en infraprojecten.

Communicatiemiddel voor zowel aannemer als omgeving

Een bouwapp (Omgevingsapp) wordt ingezet door de uitvoerende partij van een project. Tijdens bouw- of infraprojecten veroorzaken onder andere afzettingen, omleidingsroutes of geluidsoverlast vaak hinder voor de omgeving. Om eventuele hinder duidelijk en direct met de omgeving te communiceren, zet de aannemer een omgevingsapp in. Deze app is voor iedereen beschikbaar en gratis te downloaden. Een omgevingsapp is kortom een nuttig communicatiemiddel voor de aannemer om de omgeving op de hoogte te houden van de voortgang, eventuele hinder of bijvoorbeeld een gewijzigde planning. Dit kan a la minute. Zo hoef je niet voor ieder onderwerp eerst een informatieavond te organiseren.

Daarnaast is een omgevingsapp een handig communicatiemiddel voor de omgeving zelf. Door de app te downloaden, ben je altijd op de hoogte van zowel projecten in de buurt als van eventuele hinder of omleidingen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook biedt de app de gelegenheid om bij vragen of problemen direct contact op te nemen met een contactpersoon. Dit kan gewoon vanaf de bank wat de drempel om contact te zoeken of op locatie te komen minder hoog maakt.

Functionaliteiten bouwapp

De functionaliteiten van een bouwapp, oftewel omgevingsapp, zijn al kort beschreven. De app voorziet zowel de aannemer als de omgeving in de mogelijkheid om direct met elkaar te communiceren. Onderstaand alle functionaliteiten die een omgevingsapp biedt:

Directe communicatie over projectgerelateerde zaken

 • Berichten op een tijdlijn over de werkzaamheden en de voortgang
 • Inzicht in projectplanning en/of fasering
 • Inzicht in belangrijke documenten (zoals een bewonersbrief, verkeersplannen of foto’s/video’s)

Direct contact tussen aannemer en omgeving

 • Contactgegevens van betrokken aannemer voor vragen, problemen of klachten
 • realtime chatfunctie voor vragen, problemen of klachten
 • Feedbackfunctie om feedback te geven en te ontvangen

Monitoring gebruik en succes van omgevingsapp

 • Het is met de Omniom omgevingsapp mogelijk om het gebruik en het succes van de app te monitoren met de statistieken module
 • Analyses uitvoeren om effectiviteit app te meten
 • Communicatiewijze en communicatiemomenten afstemmen op gebruik van de app door appgebruikers
Omgevingsapp op maat

Bij het inzetten van zo’n omgevingsapp kan een aannemer specifieke wensen hebben. Zo hebben sommige bedrijven meerdere projecten naast elkaar lopen of juist een langdurig project van meerdere jaren. Om te voldoen aan de specifieke wensen van een aannemer, biedt Omniom drie soorten apps:

 • Omniom (omgevings-)app: Het project komt in de Omniom app te staan. Dit komt vaak voor bij relatief kleinere projecten of projecten met een korte doorlooptijd.
 • Projectapp: Er wordt een losse app gemaakt voor een specifiek project. Dit wordt vaak toegepast bij langdurige, grotere projecten.
 • Bedrijfsapp: Er wordt een bedrijfsapp gemaakt. Dit is vaak van toepassing bij bedrijven die meerdere projecten naast elkaar hebben lopen.