Inspiratie

Wat is een bouwapp?

Omgevingscommunicatie wordt tegenwoordig een steeds belangrijker onderdeel van (bouw)projecten. Het betrekken van de omgeving en de omgeving in staat stellen om vragen, problemen of opmerkingen te delen, is hierbij een belangrijke factor. Om dat te realiseren zijn er meerdere opties mogelijk. Zo kan je een informatieavond organiseren, een vast inloopspreekuur houden of bijvoorbeeld een bouwapp inzetten. De term zelf verklapt het al een beetje. Een bouwapp is een applicatie waarmee een uitvoerende partij van een (bouw)project direct kan communiceren met de omgeving, en andersom. Een bouwapp, ook wel omgevingsapp genoemd, is tegenwoordig een onmisbaar communicatiekanaal voor de omgevingscommunicatie tijdens (bouw)projecten.

Effectief en snel communicatiemiddel voor een opdrachtgever

Een bouwapp (Omgevingsapp) wordt ingezet door de uitvoerende partij van een project, zoals aannemers, woningcoöperaties, projectontwikkelaars, waterschappen of overheden. Tijdens projecten veroorzaken onder andere afzettingen, omleidingsroutes of geluidsoverlast vaak hinder voor de omgeving. Om eventuele hinder of andere belangrijke informatie duidelijk en direct met de omgeving te communiceren, kan de uitvoerende partij een bouwapp inzetten. Deze app is voor iedereen in de omgeving beschikbaar en gratis te downloaden. Voor de uitvoerende partij is de app te gebruiken als direct communicatiemiddel om de omgeving op de hoogte te houden van de voortgang van het project, eventuele hinder of bijvoorbeeld een gewijzigde planning. Dit kan à la minute. Zo hoef je niet voor ieder belangrijk bericht een informatieavond te organiseren, maar plaats je direct berichten die iedere appgebruiker binnenkrijgt op zijn of haar mobiel. Een heel belangrijk bericht kenbaar maken? Stuur een pushmelding!

Laagdrempelig communicatiemiddel voor de appgebruiker

Daarnaast is een bouwapp een handig communicatiemiddel voor alle stakeholders in de omgeving zelf. Door de app te downloaden, ben je altijd op de hoogte van zowel projecten in de buurt als van eventuele hinder of omleidingen op jouw route naar huis. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook biedt de app de gelegenheid om bij vragen of problemen direct contact op te nemen met een contactpersoon via de chatfunctie of via de contactgegevens, vermeld in de app. Zo kan je gemakkelijk vanaf de bank, je werk of onderweg contact opnemen met een contactpersoon wat de drempel om een vraag te stellen of een melding te maken minder groot maakt.

Functionaliteiten bouwapp

De functionaliteiten van een bouwapp, oftewel omgevingsapp, zijn al kort beschreven. De app voorziet zowel de uitvoerende partij van een project als de omgeving in de mogelijkheid om belangrijke informatie met elkaar te delen of direct met elkaar te communiceren. Onderstaand alle functionaliteiten die een omgevingsapp biedt:

Directe communicatie over projectgerelateerde zaken

 • Uitvoerende partij deelt berichten in de app op een tijdlijn over de werkzaamheden, de voortgang en eventuele hinder
 • Uitvoerende partij biedt appgebruikers inzicht in de projectplanning en/of fasering
 • Uitvoerende partij deelt belangrijke documenten met appgebruikers (zoals een bewonersbrief, verkeersplannen of foto’s/video’s)

Direct contact tussen aannemer en omgeving

 • Contactgegevens van betrokken uitvoerende partij beschikbaar in de app voor vragen, problemen of klachten
 • Realtime chatfunctie waardoor appgebruikers direct vragen, problemen of klachten kunnen delen
 • Feedbackfunctie om feedback te geven en te ontvangen

Monitoring gebruik en succes van omgevingsapp

 • Het is met de Omniom omgevingsapp mogelijk om het gebruik en het succes van de app te monitoren met de statistieken module
 • De uitvoerende partij kan analyses uitvoeren om de effectiviteit van de app te meten
 • Uitvoerende partij kan de communicatiewijze en de communicatiemomenten afstemmen op het gebruik van de app door appgebruikers
Omgevingsapp op maat

Bij het inzetten van zo’n omgevingsapp kan een uitvoerende partij specifieke wensen hebben. Zo hebben sommige bedrijven meerdere projecten naast elkaar lopen of juist een langdurig project van meerdere jaren lopen. Om te voldoen aan de specifieke wensen van een opdrachtgever, biedt Omniom drie soorten apps:

 • Omniom (omgevings-)app: Hierbij komt het project in de Omniom app te staan. Dit komt vaak voor bij relatief kleinere projecten of projecten met een korte doorlooptijd.
 • Projectapp: Er wordt een losse app gemaakt voor een specifiek project. Dit wordt vaak toegepast bij langdurige, grotere projecten.
 • Bedrijfsapp: Er wordt een bedrijfsapp gemaakt. Dit is vaak van toepassing bij bedrijven die meerdere projecten naast elkaar hebben lopen.

Plan een demo

Wij laten u graag alle ins en outs van de Omniom omgevingsapp zien tijdens een persoonlijke demo.