Inspiratie

Interview met Elianne van der Linden

Wie ben je?

“Ik ben Elianne. Ben geboren in de omgeving van Rotterdam. Ik ben sociale geografie gaan studeren in Utrecht, omdat ik geïnteresseerd ben in de context van mijn directe leefomgeving en daar graag invloed op uit wilde oefenen. Als master heb ik ‘Stadsgeografie’ gevolgd. Daar focus je je bijvoorbeeld op problemen in wijkdynamiek en relaties tussen die wijken, zoals het zorgen voor een hoge leefbaarheid. Maar ook onderwerpen zoals (duurzame) mobiliteit en gentrification kwamen aan bod. Mijn afstudeerstage deed ik bij de provincie Zuid-Holland.

Ik heb gekozen voor House of Tenders, omdat ik de bouwsector interessant vind, graag dingen uitzoek en me ergens in vastbijt. Binnen House of Tenders ben ik planschrijver en omgevingsmanager.

In mijn vrije tijd ga ik graag naar buiten. Het leukst vind ik plekken die ik nog niet ken, dat kan een museum zijn of een onbekende buurt. Ik heb een grote vriendenkring én een grote eettafel. En die combineer ik graag. Oh ja, en ik heb een kat. Dat is wel belangrijk.”

Je bent omgevingsmanager. Hoe ben je hier ingerold?

“In mijn werk als planschrijver kom je regelmatig zaken over omgevingsmanagement tegen. Ik heb er dus al veel over geschreven en leuke maatregelen en stakeholdersacties bedacht. Een collega had een plan gewonnen van een project in Leiden en is daar omgevingsmanager geworden. Toen ze bij ons wegging heb ik haar taak overgenomen.”

Wat was dit voor een project?

“Ging om groot onderhoud van vier bruggen in Leiden. Twee bruggen waren al afgerond. Ik heb voor de laatste twee bruggen de stakeholdersanalyse gemaakt. Daarvoor heb ik verschillende stakeholdersrondes gelopen om te zorgen dat wij alle stakeholders in kaart hadden. Daarna heb ik informatiebrieven opgesteld en met de stakeholders contact onderhouden. Ik deed dit vanuit de aannemer en maakte deel uit van het bouwteam met de gemeente Leiden.”

Wat vind je leuk aan omgevingsmanager zijn?

“De veelzijdigheid. Je staat met één voet in de omgeving en één voet in de techniek. Je bent best belangrijk. Als mijn functie er niet was geweest, dan hadden veel bedrijven een probleem gehad in Leiden, omdat ze slecht of niet bereikbaar zouden zijn. En het contact met mensen die echt een belang hebben bij wat je voor ze doet, daar haal ik voldoening uit.
Stakeholders hebben behoefte aan een persoon die mee kan denken en naar hen luistert. Mijn eerste prioriteit is een tevreden omgeving, niet de techniek of het halen van een planning. Dat maakt het vak zo interessant.”

Voor wat voor soort project mogen we jou wakker maken?

“Op korte termijn lijkt me de bouw van een nieuw schoolgebouw echt heel leuk om te doen. Je hebt namelijk te maken met verschillende groepen: ouders van toekomstige leerlingen, de buurt. Realisatieprojecten -waar je iets ziet gebeuren- vind ik erg interessant.

Ook interessant, in de gemeente Zuidplas (waar ik vandaan kom) willen ze een vijfde dorp bouwen. Ik leef mee met de bewoners die hier willen gaan wonen, hoe wordt het, hoe komt het eruit te zien? Graag denk ik met ze mee en haal ik de obstakels voor de omgeving weg die bouwen met zich meebrengt. Bovendien kun je als omgevingsmanager bij zo’n project de toekomstig bewoners echt een gevoel meegeven van hun nieuwe thuis.”

Wil je nog iets kwijt over omgevingsmanagement?

“De eerste keer in een project was best even zoeken, maar het draait eigenlijk allemaal om voorbereiding. Je hebt een vast kader nodig waarbinnen je je taken bijhoudt. Twee weken voor de uitvoering wil ik alles helemaal hebben staan, zodat je niet verrast wordt. Als je dat goed doet, dan is je taak tijdens de uitvoering relatief eenvoudig en draait het vooral om kletsen met de omgeving. En laat ik daar toevallig erg goed in zijn 😉 “

Plan een demo

Wij laten u graag alle ins en outs van de Omniom omgevingsapp zien tijdens een persoonlijke demo.