Op woensdag 22 september gingen wij vanuit Omniom met vier omgevingsmanagers richting het verre Noorden, namelijk naar het Prinses Ariane Windpark in Wieringerwerf. Hier heeft Vattenvall van 2019 tot 2021 samen met netbeheerder Liander het grootste windpark op land in Nederland gerealiseerd, met in totaal 99 windturbines. Een interessant project met een grote uitdaging op gebied van omgevingsmanagement.
Met voor-, maar ook veel tegenstanders in de omgeving, een leerzaam project en interessant gespreksonderwerp. Wat was de aanpak en wat kan er in de toekomst beter? Reden genoeg voor Platform Omgevingsmanagement (POM) om op interactieve wijze het gesprek aan te gaan over dit project en verschillende visies te verzamelen.
Van open land, tot verscholen bos
Na een voorstelrondje met alle aanwezigen, veelal omgevingsmanagers met diverse achtergronden en werkzaam bij verschillende bedrijven, splitsen we ons op in twee groepen. De ene groep ging het bos in, waar een aantal windturbines, bijna verscholen, tussen de bomen zijn geplaatst (voor het eerst!). De andere groep ging het open land in, waarin tientallen windturbines naast elkaar op een rij zijn opgesteld. Deze zijn al vanaf een grote afstand zichtbaar wanneer je komt aanrijden in de polder.
Hoe geef jij het omgevingsmanagement vorm?
Op beide locaties werden er verschillende onderwerpen besproken en gediscussieerd over de aanpak destijds. Hoe ga je om met negatieve media-aandacht? Hoe zou jij omwonenden die een groot belang hebben bij de komst van het windpark betrekken en/of compenseren? Welke afweging zou jij maken: windturbines in het bos of in open land, en waarom?
Al met al een interessante dag waarop we kennis hebben vergaard over het bouwen van een windpark en alles wat daarbij komt kijken. Uiteraard met omgevingsmanagement als belangrijk onderdeel van het hele traject.